15 meest gestelde sollicitatievragen

formulier
Welke vragen kun je als ICT professional tijdens je sollicitatiegesprek verwachten? Denk aan ‘Waar zie je jezelf over vijf jaar?’ en ‘Wat zijn je slechte eigenschappen?’ Een goede voorbereiding is het halve werk, dus zorg dat je jouw antwoorden op deze vijftien meest gestelde sollicitatievragen hebt geoefend.

Het is ongetwijfeld niet de eerste keer dat je op intakegesprek zult gaan. Toch zou ik je willen adviseren om de onderstaande zaken door te lezen en voor te bereiden onder het motto een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Kleding

Gezien de functie en mijn ervaring bij deze klant adviseer ik je om je als volgt te kleden: In pak, of casual netjes met jasje, nette schoenen en overhemd.

Voorbereiding intakegesprek

Ik verwacht een diepgaand gesprek waarin de klant echt op zoek gaat naar de bevestiging dat jij de juiste kandidaat bent voor deze opdracht. Zorg dat je je CV goed kent zodat je over elk project, desnoods gedetailleerd, kunt vertellen. Bereid ook de opening van vrijwel elk gesprek "vertel iets over jezelf" goed voor zodat er een samenhangend, vlot, chronologisch en voor de functie relevant verhaal verteld kan worden. Het is hier juist de kunst om aanvullend op je CV een aantrekkelijk verhaal neer te zetten waarin je een goed beeld van jezelf schets. Denk bijvoorbeeld aan een korte levensloop eventueel aangevuld met wat persoonlijke details zoals thuissituatie, hoe ben je in de ICT terecht gekomen, wat zijn je (werk) ervaringen tot dusver, wellicht iets over je sociale leven en hobby's, etc. Sla zo een brug naar deze opdracht en licht dan nog een ervaring uit je CV die qua inhoud zo veel mogelijk overeenkomt met deze opdracht. Alles bij elkaar maximaal 3 minuten.

15 meest gestelde sollicitatievragen

Hieronder volgen nog wat zaken die regelmatig in gesprekken aan de orde komen. We adviseren je ook om deze vragen te oefenen met een vriend, vriendin of met je ouders:

  1. Vertel eens iets over jezelf?
  2. Hoe kun je jezelf beschrijven of hoe zal een bekende jou beschrijven?
  3. Wat zijn jouw sterke punten?
  4. Wat zijn je zwakke of verbeterpunten?
  5. Waarom zou de klant jou moeten kiezen? Bereid hier een standaard antwoord voor maar probeer dat in het gesprek aan te vullen op basis van de in het gesprek verkregen informatie of geef een goed antwoord op maat
  6. Wat vind je leuk aan het vervullen van deze functie? (beantwoord ook letterlijk de vraag en ga zeker niet vertellen wat je allemaal NIET leuk vindt want daarmee loop je het risico jezelf onderuit te halen)
  7. Waar/in welke rol zie je jezelf over 5 jaar functioneren?
  8. Hoe zie je de samenwerking tussen jou en collega's binnen het zelfde expertisegebied of daarbuiten?
  9. Wat vind jij belangrijk in je werk?
  10. Hoe functioneer je binnen een team?
  11. Wat is je ervaring met de verschillende (technische) zaken die in het functieprofiel worden gevraagd?
  12. Hoe je werken voor een organisatie in de branche ziet of hebt ervaren?
  13. Kijk ook even naar de website van de organisatie waar je op gesprek gaat, zodat je wat kunt vertellen over de organisatie waar je op gesprek gaat;
  14. Zoek naar eventueel nieuws in de media;
  15. Waarom wil je bij deze organisatie werken?

Meenemen naar het sollicitatiegesprek

Wij adviseren ook om de volgende zaken uitgeprint mee te nemen naar het gesprek:

  1. Functieprofiel of vacaturetekst;
  2. CV

We vertrouwen je hiermee alle relevante informatie te hebben gegeven en wensen je veel succes met de voorbereiding.

Vacature zoeken

Zoek in onze database naar een passende vacature.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op.
Marcel Goezinne
Marcel Goezinne
[email protected]
06 - 102 28 606

Onze ICT professionals werken o.a. bij

Heerenloo
Waterland Ziekenhuis
Hogeschool Leiden
Quantore
Vancis
Holland-Casino
VUmc
prorail